Διατηρώντας μια Ισορροπημένη Κοινωνική Ζωή ως Γονέας

Εάν είστε γονιός, τότε πιθανότατα γνωρίζετε ότι η ανατροφή των παιδιών δεν είναι ο πιο χαλαρωτικός τρόπος για να περάσετε το χρόνο σας και ότι οι ένδοξες ιστορίες που ακούσατε για τη μητρότητα δεν ήταν απαραίτητα όλες αληθινές.

Ως γονιός, έχετε τεράστια πίεση και ευθύνη πάνω σας (και τον σύντροφό σας). Δεν χρειάζεται μόνο να μεγαλώσετε το παιδί σας, αλλά πρέπει να το εκπαιδεύσετε, να το κρατήσετε ασφαλές και να το υποστηρίξετε στο ταξίδι τους προς την ενηλικίωση.

Συνήθως, το άγχος είναι το μεγαλύτερο όταν γίνεσαι για πρώτη φορά γονιός. Χωρίς προηγούμενη εμπειρία, μερικές φορές μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν έχετε ιδέα τι κάνετε ή πώς να λύσετε ορισμένα ζητήματα.

Αυτό το άρθρο περιέχει μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν τόσο στην ανατροφή των παιδιών όσο και στη διατήρηση της ψυχραιμίας σας!

Συμβουλή 1: Διατηρήστε μια ισορροπημένη ζωή ανάμεσα στο να είσαι μαμά και στο «εσένα».

Ενώ το παιδί σας είναι το νούμερο ένα, είναι επίσης σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι βγαίνετε για πάρτι πολλές φορές την εβδομάδα, αλλά θυμηθείτε να έχετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας. Αυτός μπορεί να είναι ένας γρήγορος καφές με έναν φίλο ή απλώς να κάνετε ένα πολύ ζεστό ντους ενώ κάποιος άλλος παρακολουθεί το μωρό.

Συμβουλή 2: Να είστε περήφανοι που είστε γονείς.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ενστικτωδώς περήφανοι που είναι γονείς, ωστόσο, κατά καιρούς γίνεται συντριπτικό και μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την κοινωνική σας ζωή. Ως μητέρα, δεν θα αντέχεις πλέον να βγαίνεις καθημερινά με τους φίλους σου, ή τουλάχιστον αυτό πιστεύεις.

Ακριβώς επειδή παίρνετε το παιδί σας μαζί σας στον καφέ σας με έναν φίλο, δεν σημαίνει ότι εσείς οι δύο (ή τρεις) δεν μπορείτε να διασκεδάσετε. Ίσως το ιδανικό θα ήταν να περάσετε λίγο χρόνο μόνοι σας, αλλά μόνο και μόνο επειδή έχετε ένα μωρό που δεν πρέπει να σας εμποδίζει να βγείτε έξω.

Συμβουλή 3: Έχετε μια υγιή ισορροπία.

Εάν οι φίλοι σας είναι πιστοί μαζί σας, τότε θα καταλάβουν πώς μπορείτε να φτάσετε στην «παρέα». Βεβαιωθείτε ότι περιβάλλετε τον εαυτό σας με μια υποστηρικτική ομάδα ανθρώπων σε αντίθεση με εκείνες που μπορεί να πυροδοτήσουν ενοχές μέσα σας για ακύρωση και επαναπρογραμματισμό πολλές φορές.

Ενώ η ζωή σας μπορεί να αποτελείται κυρίως από φύλαξη παιδιών, αν ψάχνετε για δουλειά, μην αισθάνεστε ένοχοι αφιερώνοντας λίγο χρόνο στην Google».κορυφαίες δουλειές στο σπίτι” ή “δουλειά εγκυμοσύνης“.

Συμβουλή 4: Μην είστε εγωιστές.

Όσο προφανές κι αν ακούγεται, αυτό δεν έρχεται σε κάθε νέο γονέα αμέσως. Να γνωρίζετε ότι με το να είστε γονιός θα πρέπει να κάνετε μεγάλες προσαρμογές στη ζωή σας. Αν και θα πρέπει να έχετε χρόνο για τον εαυτό σας και τα χόμπι, καταλαβαίνετε και αποδέχεστε ότι ως γονιός έχετε επιπλέον ευθύνη και ότι θα υπάρξουν στιγμές που θα είναι πιο δύσκολο να εστιάσετε στον εαυτό σας.

Συμβουλή 5: Μην φοβάστε να βασιστείτε σε άλλους.

Η γονεϊκότητα, ειδικά στην αρχή, μπορεί να είναι πολύ δύσκολη και μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια δουλειά δύο ατόμων.

Λάβετε υπόψη σας ότι ανεξάρτητα από το αν έχετε σύντροφο ή είστε μονογονέας, είναι εντάξει να ζητάτε βοήθεια από άλλους. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ζητάτε από τους γονείς σας ή τους γονείς του συζύγου σας να πάρουν τα παιδιά για ένα Σαββατοκύριακο ή απλά να τηλεφωνήσετε στον γείτονα να έρθει για 10 λεπτά ενώ τρέχετε στο ταχυδρομείο.

Μπορεί να νομίζετε ότι ζητάτε πάρα πολλά και δεν θέλετε να ενοχλείτε τους ανθρώπους, αλλά αυτό μπορεί να μην ισχύει. Φυσικά, δεν πρέπει να θεωρείτε δεδομένη τη βοήθεια των άλλων, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι σε αυτό το ταξίδι.

Συμβουλή 6: Παιδικός σταθμός και νηπιαγωγείο.

Φροντίστε να χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες βρεφονηπιακών σταθμών και παιδικών σταθμών. Αυτά όχι μόνο θα σας βοηθήσουν να προλάβετε τον ύπνο και να οργανώσετε καλύτερα τον χρόνο σας, αλλά θα μπορούσαν να ωφελήσουν πολύ και το παιδί σας.

Τα νηπιαγωγεία τείνουν να είναι τα πρώτα μέρη όπου τα μικρά παιδιά εκτίθενται στην παρέα άλλων στην ηλικία τους. Πηγαίνοντας το παιδί σας σε ένα νηπιαγωγείο μαθαίνει να νιώθει άνετα σε ένα διαφορετικό περιβάλλον και με άλλα άτομα εκτός της οικογένειας.

Τα νηπιαγωγεία βοηθούν επίσης στην ενσωμάτωση του παιδιού σας στην κοινωνία από νεαρή ηλικία, καθώς του διδάσκονται να επικοινωνούν και του δείχνουν ποικίλες κοινωνικές δεξιότητες από τα πρώτα βήματα. Αυτό περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες, την κοινή χρήση παιχνιδιών (διαμάχη για παιχνίδια) και την ενίσχυση τόσο των κοινωνικών όσο και των κινητικών τους δεξιοτήτων.

Τα νηπιαγωγεία τείνουν να είναι εξοπλισμένα με μεγάλη γκάμα παιχνιδιών που ενισχύουν τη δημιουργικότητα του παιδιού καθώς και τις διαδραστικές δεξιότητες. Κρατώντας το παιδί σας στο σπίτι, όχι μόνο θα εξαντλήσετε τον εαυτό σας, αλλά ενδέχεται να περιορίσετε το παιδί σας από τη διδασκαλία από έναν επαγγελματία και από ένα περιβάλλον που δεν είναι διαθέσιμο στο σπίτι της οικογένειας.

Συμβουλή 7: Αγοράστε αντικείμενα που βοηθούν το παιδί σας να αναπτύξει περαιτέρω τις δεξιότητές του.

Αυτά μπορεί να είναι επιτραπέζια παιχνίδια ή δομικά στοιχεία, ωστόσο, εάν έχετε έναν προϋπολογισμό, τα κραγιόνια και τα μεγάλα παζλ μπορεί να είναι το καλύτερο!

Φυσικά, υπάρχουν πολλά περισσότερα στη γονεϊκότητα—πρέπει να προσέχετε συνεχώς το παιδί σας και την υγεία του και πολλά άλλα. Ωστόσο, εάν αισθάνεστε καταβεβλημένοι, αντί να αναζητάτε ξαφνικές απαντήσεις που θα αλλάξουν τη ζωή, ίσως παρατηρήσετε τα βασικά και δείτε αν υπάρχει κάτι μικρό να αλλάξετε που μπορεί να επιφέρει μια μεγάλη θετική αλλαγή!