Είναι ένα Αμοιβαίο Κεφάλαιο καλό για μια βραχυπρόθεσμη επένδυση;

Ένα θέμα που έχουν πολλοί άνθρωποι είναι – «λιγότερος χρόνος». Θέλουμε να κάνουμε τα πάντα σε μικρότερο χρονικό διάστημα από το δεδομένο. Είναι περισσότερο σαν να φτάσετε στον προορισμό γρηγορότερα, μια πιο σύντομη διαδρομή για τη δουλειά, μια πιο γρήγορη μέθοδος μελέτης και πολλά άλλα. Λοιπόν, οι οικονομικοί σας στόχοι θα μπορούσαν επίσης να είναι πιο σύντομοι και να βασίζονται στους στόχους σας. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να πάρει μια τηλεόραση σε χρονικό διάστημα δύο μηνών περίπου. Επομένως, είναι καλό να έχετε βιώσιμες βραχυπρόθεσμες επενδυτικές επιλογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Αυτό το κομμάτι θα σας ενημερώσει ότι δεν χρειάζεται πάντα να επενδύεστε μακροπρόθεσμα ή σε παραδοσιακά FD και προγράμματα που συνεχίζονται για χρόνια και χρόνια μαζί. Υπάρχουν Αμοιβαία Κεφάλαια που ταιριάζουν με τους βραχυπρόθεσμους οικονομικούς σας στόχους και θα σας βοηθήσουμε να τους γνωρίσετε. Λοιπόν, ας φτάσουμε στο καλύτερο μέσο βραχυπρόθεσμης επένδυσης.

Είναι ένα Αμοιβαίο Κεφάλαιο καλό για μια βραχυπρόθεσμη επένδυση
Είναι ένα Αμοιβαίο Κεφάλαιο καλό για μια βραχυπρόθεσμη επένδυση

Υπάρχουν βραχυπρόθεσμα αμοιβαία κεφάλαια;

Χρέος Τα αμοιβαία κεφάλαια είναι βραχυπρόθεσμα αμοιβαία κεφάλαια και είναι προγράμματα χρέους αορίστου χρόνου στα οποία μπορείτε να επενδύσετε βραχυπρόθεσμα. Αν ψάχνετε για ένα καλάθι επενδύσεων για ένα μήνα έως δύο χρόνια, μπορείτε να επιλέξετε αυτά τα κεφάλαια. Σας επιτρέπουν να επενδύσετε σε αυτά για μικρότερες περιόδους σε σύγκριση με άλλα αμοιβαία κεφάλαια.

Πρέπει να ξέρεις

Η SEBI δεν αναφέρει ρητά τα βραχυπρόθεσμα Αμοιβαία Κεφάλαια – αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα ως βραχυπρόθεσμο Αμοιβαίο Κεφάλαιο! Τώρα, μην σοκάρεστε – πιθανώς νομίζετε ότι έχουμε εξηγήσει τα βραχυπρόθεσμα Αμοιβαία Κεφάλαια παραπάνω και πώς μπορεί να μην υπάρχει κάτι τέτοιο. Λοιπόν, τεχνικά, αντί να ανήκουν σε μια κατηγορία, τα βραχυπρόθεσμα κεφάλαια είναι στην πραγματικότητα η επένδυση που γίνεται για την περίοδο που είναι μικρότερη από 5 χρόνια. Δεν ονομάζονται επίσημα έτσι, αλλά το εύρος τους είναι συνήθως βραχυπρόθεσμα.

Βασικά λοιπόν, δεν υπάρχει συγκεκριμένη κατηγορία. Όμως, μπορούμε να πούμε ότι είναι κεφάλαια που σας επιτρέπουν να επενδύσετε για λιγότερο από 5 χρόνια. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε – Τα αμοιβαία κεφάλαια χρέους είναι η καλύτερη επιλογή όταν αναζητάτε βραχυπρόθεσμα κεφάλαια. Μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα κεφάλαια και εξαιρετικά βραχυπρόθεσμα κεφάλαια, βάσει του χρονικού σας ορίζοντα.

Ας το δούμε αυτό με ένα παράδειγμα.

Ο οικονομικός σας στόχος είναι να αγοράσετε έναν νέο φορητό υπολογιστή σε 12 μήνες, αλλά με FD ή άλλα σχέδια, θα πρέπει να κρατάτε τα χρήματά σας κλειδωμένα για χρόνια μαζί. Αντίθετα, επενδύετε σε κάποιο αμοιβαίο κεφάλαιο, ας πούμε – Αμοιβαίο ταμείο Parag Parikh. Για παράδειγμα, επενδύετε Rs. 26.000 στο ταμείο, και μετά από ένα χρόνο, έχετε κερδίσει 12% (αυτό είναι απλώς ένα παράδειγμα, οπότε μην το παίρνετε κυριολεκτικά). Σημαίνει ότι έχετε κάνει πάνω από Rs. 30.000. Δεν είναι μεγάλη υπόθεση; Ταιριάζει με τον χρονικό σας ορίζοντα και έχετε αφήσει τα οικονομικά σας να αναπτυχθούν.

Ποιος πρέπει να επενδύσει σε χρεωστικά κεφάλαια;

Αυτά τα κεφάλαια είναι τα καταλληλότερα για τους επενδυτές που έχουν μικρό χρονικό ορίζοντα στο σχέδιό τους – οτιδήποτε είναι πάνω από ένα μήνα. Αυτό το ταμείο είναι πολύ καλύτερο από έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου για να σταθμεύσετε το πλεόνασμα σας. Μπορούν να σας δώσουν υψηλότερη απόδοση από τις τραπεζικές καταθέσεις, με πρόσθετη ρευστότητα.

Εάν είστε κάποιος που δεν έχει όρεξη υψηλού κινδύνου, αυτό μπορεί να είναι για εσάς. Αυτά τα κεφάλαια αποστρέφονται τον κίνδυνο λόγω της βραχυπρόθεσμης φύσης τους και των υποκείμενων τίτλων.

Τι κινδύνους εγκυμονούν τα βραχυπρόθεσμα αμοιβαία κεφάλαια;

Τα βραχυπρόθεσμα κεφάλαια είναι χρεόγραφα και συνδέονται με τους ακόλουθους κινδύνους:

Α) Πιστωτικός κίνδυνος: Η δυνατότητα των εκδοτών των υποκείμενων τίτλων, παρά το λόγο τους, να δίνουν τακτικό τόκο ή το κεφάλαιο στη λήξη.

Β) Κίνδυνος Ρευστότητας: Υπάρχει πιθανότητα ο διαχειριστής του αμοιβαίου κεφαλαίου να μην είναι σε θέση να πουλήσει τα υποκείμενα μέσα χωρίς να οδηγήσει σε σημαντική ζημία.

Γ) Κίνδυνος επιτοκίου: Θα μπορούσε να υπάρχει πιθανότητα των συμφερόντων που προσφέρει ο εκδότης, καθώς θα μπορούσε να παρουσιάζει διακυμάνσεις για οικονομικούς και γεωγραφικούς λόγους.

Αν και αυτοί οι κίνδυνοι συνδέονται με αυτά τα κεφάλαια, τα οφέλη μπορούν να παίξουν δίπλα σας.

Πλεονεκτήματα της επένδυσης σε βραχυπρόθεσμα αμοιβαία κεφάλαια

Αφού εξετάσετε αυτά τα οφέλη, πιθανότατα θα παραβλέψατε τις παραδοσιακές επενδύσεις. Λοιπόν, ορίστε.

Θα έχετε σταθερό εισόδημα

Σχεδόν όλα τα βραχυπρόθεσμα αμοιβαία κεφάλαια είναι χρεωστικά κεφάλαια και ταξινομούνται με βάση την περίοδο διακράτησης. Τα χρεωστικά κεφάλαια είναι αξιόπιστα και η τοποθέτηση των χρημάτων σας σε αυτά μπορεί να είναι μια σταθερή πηγή εισοδήματος επειδή επενδύει σε κρατικούς τίτλους, εταιρικά ομόλογα και πολλά άλλα.

Μπορείτε να διαφοροποιήσετε χωρίς κόπο το χαρτοφυλάκιό σας

Δεν χρειάζεται να βάλετε πολλά κάτω από το ραντάρ. Τα χρεωστικά κεφάλαια δεν είναι σαν τα ίδια κεφάλαια. Τα μετοχικά κεφάλαια χρειάζονται πολύ χρόνο. Αλλά με τα κεφάλαια χρέους, είναι χαμηλού κινδύνου και μπορείτε να κερδίσετε χρήματα μέσα σε 3 χρόνια.

Μπορείτε να επιτύχετε τους οικονομικούς σας στόχους

Οι οικονομικοί σας στόχοι θα μπορούσαν να έχουν χρονικό ορίζοντα ενός ή τριών ετών με αυτά τα κεφάλαια, είναι αρκετά ευέλικτο για εσάς. Τα περισσότερα επενδυτικά και αποταμιευτικά προγράμματα είναι σε αυτό για περισσότερα από 5 χρόνια, αλλά με κεφάλαια χρέους, μπορείτε να επενδύσετε για μικρότερη περίοδο.

Λοιπόν, τώρα έχεις την απάντησή σου. Τα βραχυπρόθεσμα αμοιβαία κεφάλαια είναι κερδοφόρα. Επίσης, παίζουν με τους κανόνες σου. Μπορείτε να επενδύσετε σε προγράμματα με υψηλή ρευστότητα και περισσότερα επιτόκια από FDs και πολλά άλλα.

συμπέρασμα

Το ελάχιστο ποσό που μπορείτε να επενδύσετε σε αμοιβαία κεφάλαια διαφέρει από ταμείο σε αμοιβαίο κεφάλαιο. Έτσι, εάν έχετε σκεφτεί τη ρευστότητα της επένδυσης σε αμοιβαία κεφάλαια – με τα βραχυπρόθεσμα κεφάλαια δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτό.