Επιμέλεια: Καμία ρύθμιση δεν μπορεί να αναπληρώσει τον αναλφαβητισμό των κρυπτονομισμάτων

Καθώς το πλήθος των κρυπτονομισμάτων σκέφτεται τι επιφυλάσσει η επόμενη χρονιά για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, ένα είναι σίγουρο: η ρύθμιση εξακολουθεί να είναι στην ημερήσια διάταξη, σε μεγάλο βαθμό. Αλλά καμία ρύθμιση δεν μπορεί να αποτρέψει έναν αρχάριο επενδυτή από μια δραματική ταραχή στις κινήσεις που βασίζονται στα συναισθήματα και χωρίς ενημέρωση. Και τέτοιες κινήσεις είναι εύκολο να γίνουν όταν δεν έχεις ιδέα για το τι ακριβώς έχεις να κάνεις — κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά.

Ακόμη και η παραδοσιακή χρηματιστηριακή αγορά, η οποία υπάρχει εδώ και λίγο καιρό, είναι άγνωστη για ένα μεγάλο ποσοστό λιανικών επενδυτών. Περισσότερο από το 32 τοις εκατό των ερωτηθέντων το 2021 Έρευνα τραπεζικών συναλλαγών παραδέχτηκαν ότι δεν καταλάβαιναν καθόλου τις μετοχές. Αλλά όσο ανησυχητικό κι αν είναι αυτό από μόνο του, όντως πλοηγούνται σε διαφορετικά εμπόδια σε αυτά που βρίσκονται στην κρυπτογράφηση. Οι δημόσιες εταιρείες πρέπει να τηρούν τους κανόνες, να αναφέρουν υπεύθυνα τις οικονομικές τους πληροφορίες και να υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους. Εν τω μεταξύ, τα χρηματιστήρια όπου διαπραγματεύονται τις μετοχές τους και οι χρηματιστές αντιμετωπίζουν το δικό τους δίκαιο μερίδιο ελέγχου.

Φυσικά, τίποτα από αυτά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένας επενδυτής της Main Street δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τις μετοχές ως καζίνο και να πετάει τα χρήματά του σε επικίνδυνες επενδύσεις. Το αντίθετο, αν μη τι άλλο, είναι δικαίωμά τους, και αυτό δεν πρέπει να διορθώσει ο κανονισμός. Οι κανόνες υπάρχουν για να βεβαιωθείτε ότι ο επενδυτής έχει αρκετές πληροφορίες στη διάθεσή του για να εκτιμήσει τους κινδύνους μιας συγκεκριμένης επένδυσης – και για να δώσουν στους ανθρώπους που προσπαθούν να εξαπατήσουν επενδυτές ένα ισχυρό χτύπημα στον καρπό, μαζί με πρόστιμο ή φυλάκιση.

Υπάρχει λοιπόν κάτι πολύ ειρωνικό στο γεγονός ότι οι λιγότερο οικονομικοί επενδυτές φαίνεται να είναι πιο πιθανό να επενδύσουν σε κρυπτογράφηση, σύμφωνα με μια έκθεση του 2020 από την Τράπεζα του Καναδά. Εκτός και αν έχει αλλάξει η τάση, είναι επίσης αρκετά ανησυχητικό, επειδή οι παραδοσιακές μετοχές δεν έχουν τίποτα σε κρυπτογράφηση όταν πρόκειται για μπερδεμένα αδιέξοδα. Είναι ένας καινοτόμος χώρος με γνώμονα την τεχνολογία, γεμάτος ιδέες και νέα έργα, αλλά για να καταλάβετε τι κάνουν αυτά τα έργα, χρειάζεστε συχνά τουλάχιστον μια βασική κατανόηση της τεχνολογίας που τροφοδοτεί τον χώρο, όχι μόνο γενικό οικονομικό αλφαβητισμό. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας στους τρεις κατόχους ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων δεν καταλαβαίνει πραγματικά τα κρυπτονομίσματα, περιγράφοντας τις γνώσεις του είτε ως ανύπαρκτες είτε ως «αναδυόμενες», σύμφωνα με Μελέτη Cardify από το 2021.

Εκτός από το ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν κάτι που προκαλεί σύγχυση από μόνο του, οι επίδοξοι επενδυτές κρυπτογράφησης αποτελούν επίσης έναν επικερδή στόχο για τους απατεώνες. Ας θυμηθούμε το Κέρμα παιχνίδι καλαμάρι και Africrypt έργα που πήραν εκατομμύρια από τις τσέπες των υποστηρικτών τους. Υπάρχει ακόμη και ορολογία του κλάδου για να περιγράψει αυτή την απάτη κρυπτογράφησης-“τραβήξτε χαλί», για παράδειγμα, επινοήθηκε για να ονομάσει τις πολύ κοινές κακόβουλες λειτουργίες όπου οι προγραμματιστές κρυπτογράφησης εγκαταλείπουν ένα έργο και φεύγουν από τα κεφάλαια των επενδυτών. Αυτά αντιπροσώπευαν πάνω Κλάπηκαν 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, η εταιρεία ανάλυσης blockchain Chainalysis που αναφέρεται στο α πρόσφατη αναφορά.

Τούτου λεχθέντος, μια ματιά στη δράση των τιμών του Bitcoin ή του Ether είναι αρκετή για να δείτε ότι ακόμη και οι πιο αξιόπιστες και δοκιμασμένες σε μάχη κρυπτογραφικές επενδύσεις μπορούν να εξαφανίσουν ένα σημαντικό μερίδιο των κεφαλαίων σας με μια άτυχη πτώση. Αλλά δεν είναι αυτό για το οποίο οι αρχάριοι έμποροι ασχολούνται με την κρυπτογράφηση. Θέλουν το χρυσό εισιτήριο για ένα ευημερούν μέλλον, και η αστραφτερή προοπτική παίρνει το καλύτερο από αυτά, οδηγώντας τους σε συχνά παραβλέπω τους υψηλούς κινδύνους. Για πολλούς, οι συναλλαγές γίνονται μια κοινωνική δραστηριότητα, κάτι που είναι απολύτως εντάξει — αρκεί να γνωρίζετε τι κάνετε.

Κοιτάξτε το έπος της Wall Street Bets, για παράδειγμα. Πολύ συχνά, το σκεφτόμαστε ως μια ιστορία λιανικών επενδυτών, των καθημερινών σας ανθρώπων, που συγκεντρώνονται για να ξεφύγουν από τη Wall Street, πολύ καιρό. Αυτό που χάνεται στο buzz, όμως, είναι ότι η τολμηρή επιχείρηση απογειώθηκε χάρη σε έμπειρος έμπορος, όχι ο κανονικός αρχάριος επενδυτής σας. Οι πρωτάρηδες ήταν κυρίως χάνοντας χρήματα, αν μη τι άλλο. Στην κρυπτογράφηση, οι συναλλαγές μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αποκτήσουν έναν εντελώς νέο όγκο, με χιλιάδες κανάλια Telegram να προσφέρουν τις καυτές απόψεις τους στην αγορά και τα κρυμμένα διαμάντια της. Σίγουρα, δεν είναι όλοι απατεώνες, αλλά ξέρετε ότι το πρόβλημα είναι άφθονο όταν είναι ακόμη Kim Kardashian και Floyd Mayweather μηνύστε για την προώθηση μιας ύποπτης αντλίας και χωματερής κρυπτογράφησης.

Ποια είναι λοιπόν η έξοδος; Ακριβώς όπως κανένας αριθμός φωτεινών σηματοδοτών δεν μπορεί να σας διδάξει πώς να οδηγείτε, έτσι και καμία ρύθμιση κρυπτογράφησης δεν μπορεί να αναπληρώσει την έλλειψη κατανόησης του χώρου με τον οποίο συνεργάζονται από τους επενδυτές. Έτσι, ενώ η κρυπτογράφηση οδεύει προς την επικρατούσα τάση, είναι καιρός να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να εκπαιδεύσουμε τους ιδιώτες επενδυτές σχετικά με τον συναρπαστικό και καινοτόμο τομέα στον οποίο μπορούν να εμβαθύνουν.

Οι ίδιες οι πλατφόρμες συναλλαγών κρυπτογράφησης αναλαμβάνουν ήδη πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση των επενδυτών, προσφέροντας κάθε είδους εκπαιδευτικό περιεχόμενο τόσο για το ασφαλές εμπόριο 101 όσο και για τα θεμέλια της τεχνολογίας που στηρίζει το οικοσύστημα. Αναρτούν επίσης επεξηγήσεις σε κόκκινες σημαίες που πρέπει να προσέχουν όταν εξετάζουν νέα έργα κρυπτογράφησης και νομίσματα, στοχεύοντας στο πρόβλημα του απατεώνα. Τέτοιες προσπάθειες αξίζουν κάθε έπαινο, καθώς διευκολύνουν τους ιδιώτες επενδυτές να κατανοήσουν τα πράγματα σε μια εύπεπτη μορφή.

Αλλά μια ευρύτερη ευαισθητοποίηση θα απαιτήσει μια ευρύτερη προσπάθεια—και είναι ήδη καιρός να φέρουμε την κρυπτογράφηση σε σχολεία και κολέγια, ειδικά αφού Το Gen Z φαίνεται να το αγοράζει πραγματικά η κρυπτογραφική έκδοση του μύθου της γρήγορης πλουτισμού. Τα σχολεία κάνουν ήδη οικονομική εκπαίδευση και η προσθήκη κρυπτογράφησης στο πρόγραμμα σπουδών είναι απλώς ένα λογικό επόμενο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, η τεχνική πλευρά του θέματος μπορεί επίσης να εμπνεύσει περισσότερους μαθητές να σκεφτούν πράγματα όπως το απόρρητο, η κρυπτογράφηση και η ιδιοκτησία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, οι αξίες που βρίσκονται στην ίδια τη βάση της κρυπτογράφησης.

Κάποια μέρα, η ρύθμιση θα κάνει το οικοσύστημα κρυπτογράφησης πιο ασφαλές και πιο διαφανές, πράγμα που σημαίνει λιγότερους κινδύνους για τους ιδιώτες επενδυτές. Αλλά τα σχολεία δεν χρειάζεται να περιμένουν εκείνη την ημέρα για να ξεκινήσουν με τα δικά τους εκπαιδευτικά σχέδια και έργα και, μακροπρόθεσμα, αυτό θα κάνει περισσότερα για την ασφάλεια των επενδυτών από ό,τι θα μπορούσαν ποτέ οι νομοθέτες.