Κανονισμοί Stablecoin: Πού βρισκόμαστε και πού πάμε

Στην πρώιμη εποχή της κρυπτογράφησης, όταν μόνο λίγοι γνώριζαν για οποιοδήποτε κρυπτονόμισμα εκτός του Bitcoin, βρισκόταν κάτω από έναν συνεχή κατακλυσμό από κριτική. Ο Charlie Munger, Αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway, συνόψισε τις επιθέσεις αυτόν τον Μάιο από περιγράφοντας το Bitcoin όπως και “αποκρουστικό και αντίθετο με τα συμφέροντα του πολιτισμού». Ωστόσο, παραμένοντας απτόητο, το Bitcoin διοχετεύτηκε, διεισδύοντας σταθερά στα κύρια χρηματοοικονομικά μέσα από τη δική του αξία.

Κατά τη διάρκεια του 2020, μια εντελώς νέα δυναμική κρυπτογράφησης εμφανίστηκε με τη μορφή της Αποκεντρωμένης Χρηματοδότησης (DeFi), στο πίσω μέρος των έξυπνων συμβολαίων. Το Ethereum ήταν το πρώτο που άρχισε να αναδημιουργεί τον μη διαμεσολαβούμενο χρηματοοικονομικό τομέα, αυξάνοντας από κάτω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε πάνω από 158 δισεκατομμύρια δολάρια σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Ωστόσο, ακόμη και πριν από το 2020, η JPMorgan Chase πρωτοφώνησε την αναδυόμενη απειλή. Η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο σημείωσε ότι το δυναμικό αναστάτωσης του Bitcoin πηγαίνει δίπλα-δίπλα με πλατφόρμες έξυπνων συμβολαίων πίσω στο Φεβρουάριος 2018.

«Τόσο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όσο και οι μη τραπεζικοί ανταγωνιστές τους αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να διαταραχθεί η επεξεργασία πληρωμών και άλλες υπηρεσίες από τεχνολογίες, όπως τα κρυπτονομίσματα, που δεν απαιτούν διαμεσολάβηση».

Τώρα που το crypto-mainstreaming έρχεται σε πιο έντονη εστίαση με εκατοντάδες δισεκατομμύρια να το υποστηρίζουν, μπορούμε να περιμένουμε να δούμε ένα πιο βαρύ ρυθμιστικό χέρι. Ο Jamie Dimon, ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan, το προέβλεψε για άλλη μια φορά Νοέμβριος 2021.

«Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει κάποιος για αυτό, η κυβέρνηση θα το ρυθμίσει. Θα το ρυθμίσουν για σκοπούς (κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες), για σκοπούς (νόμος περί τραπεζικού απορρήτου), φορολογικά».

Με βάση τους ρυθμιστικούς ανέμους που επικρατούν, δείτε τι μπορεί να περιμένει το Finance 2.0 για το 2022 και μετά.

Τα Stablecoins θα παραμείνουν ως ο κύριος ρυθμιστικός στόχος

Από τότε που η Tether Limited κυκλοφόρησε το Tether (USDT) stablecoin το 2014, τίποτα δεν ήταν ίδιο για τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων. Αν και υπάρχουν μερικά αμφιβολίες για την εξασφάλιση της Tether, η θεωρία πίσω από τα stablecoins είναι απλή. Επειδή υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία ίσης αξίας με USD σε αναλογία 1:1, μπορούν να εξαργυρωθούν για USD από το αποθεματικό.

Ουσιαστικά, τα stablecoins είναι ψηφιακά περιτυλίγματα για το νόμισμα fiat, με παρόμοιο τρόπο με τον τρόπο που το Wrapped Bitcoin (WBTC) είναι ένα ψηφιακό περιτύλιγμα για το BTC σε πλατφόρμες blockchain εκτός Bitcoin, όπως το Ethereum. Ενώ αυτή η σταθερότητα που παρέχεται από ένα παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα όπως το USD είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τις συναλλαγές και την ηλεκτρονική αποθήκευση πλούτου, παρέχει επίσης μια πιθανή ευπάθεια.

Οι κυβερνήσεις αρχίζουν να βλέπουν τα stablecoin ως σημείο εισόδου στο αποδιοργανωτικό DeFi, αλλά χωρίς τους περιορισμούς, οι εμπορικές τράπεζες πρέπει να ακολουθήσουν για να χειριστούν τα χρηματικά ποσά. Το 2021 ήταν μια ιδιαίτερα εκρηκτική χρονιά για τα stablecoins, έχοντας αυξηθεί κατά 400% σε ανώτατο όριο αγοράς 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από την αυξανόμενη δημοτικότητα των stablecoins, προκύπτουν δύο βασικά ερωτήματα. Πρώτον, εάν υπάρχει bank run, έχουν αρκετά ρευστά αποθέματα (ή νόμιμα αποθεματικά κατ’ αρχήν) για να ανταποκριθούν στη ζήτηση αναλήψεων; Δεύτερον, επειδή τα stablecoin ήδη εκπληρώνουν τον ρόλο του ψηφιακού νομίσματος, αλλά ιδιωτικά, πού τοποθετεί αυτό τα CBDC – Ψηφιακά νομίσματα της Κεντρικής Τράπεζας;

Επιπλέον, επειδή τα stablecoins δεν καταχωρούνται ως τραπεζικές καταθέσεις, τόσο η Federal Reserve όσο και το Office of the Controller of the Currency έχουν περιορισμένα εργαλεία για την παρακολούθηση τους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κλάδος των stablecoin πρόκειται να ρυθμιστεί μέσω του Ομάδα Εργασίας του Προέδρου (PWG) για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, που αποτελείται από την SEC, την CFTC, το Υπουργείο Οικονομικών και την Federal Reserve.

Η ομάδα εξέδωσε έκθεση την 1η Νοεμβρίου, ζητώντας να ρυθμιστούν οι εκδότες stablecoin με βάση τρεις αρχές:

  • Ασφάλιση από θεματοφύλακες
  • Παροχή σε ομοσπονδιακούς οργανισμούς επίβλεψη των πορτοφολιών θεματοφυλακής
  • Περιορισμός της ικανότητάς τους να συγκεντρώνουν οικονομική δύναμη

Με άλλα λόγια, οι εκδότες stablecoin θα πρέπει να έχουν την ίδια μεταχείριση με τις εμπορικές τράπεζες. Ωστόσο, μεταξύ αυτών των ομοσπονδιακών εποπτών, δεν υπάρχει ενιαία στάση. Ο Gary Gensler, ο Πρόεδρος της SEC, ζήτησε τα stablecoins να εγγραφούν ως τίτλοι εάν υποστηρίζονται από αποθεματικά τίτλων.

Αντίθετα, η Teana Baker-Taylor, Chief Policy Officer του Chamber of Digital Commerce, απολύθηκε την κανονιστική πορεία που παρέχεται από την έκθεση. Δεν θεωρεί ότι τα stablecoins είναι τίτλοι ούτε πρέπει να ρυθμίζονται ως τράπεζες, αλλά ως επεξεργαστές πληρωμών. Αυτή λέει,

«Αλλά πιστεύουμε ότι τα συστήματα πληρωμών stablecoin θα πρέπει να ρυθμίζονται με τον ίδιο τρόπο που ρυθμίζονται άλλες επιχειρήσεις ψηφιακών πληρωμών που εστιάζονται στο λιανικό εμπόριο, σύμφωνα με την αρχή της ίδιας δραστηριότητας, του ίδιου κινδύνου, του ίδιου κανονισμού».

Φαίνεται ότι αυτή η στάση έχει δικομματική υποστήριξη. Τόσο ο εκπρόσωπος Jim Himes (D-Conn.) όσο και ο εκπρόσωπος Tom Emmer (R-Minn.) έχουν δηλώσει ότι η τοποθέτηση stablecoin κάτω από μια τραπεζική ομπρέλα θα ήταν μια υπερβολή που θα κατέστρεφε την αμερικανική ανταγωνιστικότητα. Αντίθετα, συνηθισμένοι όροι όπως εμπόρευμα, νόμισμα, και ασφάλεια θα πρέπει να τύχει μεγαλύτερης νομοθετικής προσοχής ώστε να συμπεριληφθούν τα ψηφιακά στοιχεία, ως το θεμέλιο για μια πιο ελαφριά ρυθμιστική προσέγγιση.

Ενώ τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία κυκλοφορούν –και αρκετά δημοφιλή– εδώ και μερικά χρόνια, η υιοθέτηση του mainstream έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό πρόσφατα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε διάφορους παράγοντες – ένας από αυτούς συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης πρόσβασης σε ψηφιακά στοιχεία. Δεν είναι πλέον απαραίτητο να εγγραφείτε σε μια πλατφόρμα κρυπτογράφησης για την αγορά και την πώληση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων – μια σειρά από δημοφιλείς πλατφόρμες συναλλαγών μετοχών και συναλλάγματος, για να περιλαμβάνουν eToro, τώρα προσφέρουν διάφορα κρυπτονομίσματα. Με αυτήν την αυξημένη πρόσβαση, σίγουρα θα υπάρξει αυξημένη ρύθμιση.

Ινδία, ΗΒ και Βραζιλία: Αποκλίνουσες προσεγγίσεις

Αν και υπάρχει λόγος να παραμείνουμε αισιόδοξοι στις ΗΠΑ, ένα ινδικό νομοσχέδιο για τα κρυπτονομίσματα και τον κανονισμό επίσημων ψηφιακών νομισμάτων στοχεύει στην απαγόρευση όλων των ιδιωτικών κρυπτονομισμάτων. Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι εξέδωσε μια πολύ περίεργη δήλωση σε αυτό το νομοσχέδιο:

«Πάρτε για παράδειγμα το κρυπτονόμισμα ή το Bitcoin. Είναι σημαντικό όλα τα έθνη να συνεργαστούν σε αυτό και να διασφαλίσουν ότι δεν θα καταλήξει σε λάθος χέρια, τα οποία μπορούν να χαλάσουν τη νεολαία μας».

Ομοίως, η Reserve Bank of India (RBI) ζήτησε πλήρη απαγόρευση κρυπτογράφησης στις 17 Δεκεμβρίου, όπως αναλυτικά κατά την παρουσίασή του στα μέλη του Δ.Σ. Φαίνεται ότι τέτοιες γενικές απαγορεύσεις συμβαδίζουν με μια άλλη διάταξη του νομοσχεδίου – ένα πλαίσιο για τη δημιουργία του δικού του ψηφιακού νομίσματος της Ινδίας που εκδίδεται από την RBI.

Ωστόσο, ακόμη και στην τρέχουσα κατάστασή του, το νομοσχέδιο θα επιτρέπει εξαιρέσεις κρυπτονομισμάτων εάν προωθούν την υποκείμενη τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί στον δημόσιο τομέα.

Στο μεταξύ, η FCA του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει πίσω απαγόρευσή του να εμπορεύεται, να διανέμει και να πωλεί κρυπτοπαράγωγα σε πελάτες λιανικής. Σε πιο πρόσφατες ειδήσεις, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), ζήτησε να επιβληθούν οι διεθνείς κανόνες κρυπτογράφησης επειδή καμία χώρα δεν μπορεί να το κάνει μόνη της.

Συγκεκριμένα, η Sarah Breeden, εκτελεστική διευθύντρια της BoE για τη στρατηγική και τον κίνδυνο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, σημείωσε σε συνέντευξή της στο οι καιροί ότι είναι δύσκολο για τις κεντρικές τράπεζες να παρακολουθούν τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία των θεσμικών επενδυτών. Ωστόσο, της ΤτΕ Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν θεωρεί ακόμη ότι τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης εισάγουν νομισματικό κίνδυνο. Ακόμα κι έτσι, λόγω της αστάθειας των κρυπτονομισμάτων, η έκθεση ζητά τη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου ρυθμιστικού πλαισίου διατηρώντας παράλληλα τη βιώσιμη καινοτομία.

Η Βραζιλία προηγείται του παιχνιδιού κρυπτογράφησης, πλησιάζοντας το Ελ Σαλβαδόρ. Νέοι νόμοι είναι που συντάσσεται το οποίο, εάν εφαρμοστεί, θα καθιστούσε ορισμένους εργαζόμενους επιλέξιμους να λαμβάνουν πληρωμές σε Bitcoin, εξισώνοντας ουσιαστικά το BTC ως νόμιμο χρήμα. Σε μικρότερη κλίμακα, αυτό συνέβη ήδη σε ορισμένες αμερικανικές πόλεις. Ενδεικτική περίπτωση, ο Φράνσις Σουάρες, δήμαρχος του Μαϊάμι, ανέβασε στο Twitter θα δεχόταν μισθό εξ ολοκλήρου σε BTC.

ΕΕ: Η πιο προηγμένη προσέγγιση κρυπτογράφησης

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπεύθυνη για την εναρμόνιση του πλαισίου κρυπτογράφησης και στα 27 κράτη μέλη, είναι ο κανονισμός για τις Αγορές σε Κρυπτογραφικά Περιουσιακά Στοιχεία (MiCA). Ο οργανισμός έχει δημιουργήσει α Έκθεση 168 σελίδων που χρησιμοποιεί ένα ακριβές ρυθμιστικό μαχαίρι, σε σημείο να διακρίνει διαφορετικούς τύπους stablecoin. Για παράδειγμα, η MiCA βλέπει τα αλγοριθμικά stablecoins όπως το MakerDAO διαφορετικά από τα κανονικά που υποστηρίζονται από το fiat. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να έχουν έναν ελεγχόμενο θεματοφύλακα.

Το πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό εάν τα έξυπνα συμβόλαια διέπουν το MakerDAO είναι ένα άλλο θέμα. Ωστόσο, η βασική απαίτηση της MiCA είναι όλοι οι εκδότες stablecoin να έχουν άμεσα διαθέσιμα $400.000 ή το 2% του συνολικού αποθεματικού τους. Επιπλέον, αυτοί οι εκδότες stablecoin άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων θα υπόκεινται σε αντίγραφο ασφαλείας 3%.

Επιπλέον, οι προτεινόμενοι κανόνες MiCA στοχεύουν στον περιορισμό της χρήσης stablecoin εντός κρατών 27 εθνών, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οι νομισματικές πολιτικές, ούτε το επερχόμενο ψηφιακό ευρώ. Με τα παραπάνω, η στάση της ΕΕ για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία είναι γενικά θετική. Με νέους κανόνες, μια εταιρεία κρυπτογράφησης σε ένα κράτος θα μπορεί να λειτουργεί σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Τι μπορούμε να περιμένουμε το 2022;

Συνοψίζοντας, υπάρχει μια σαφής τάση προς τη ρύθμιση των stablecoin και την προετοιμασία του εδάφους για τα CBDC. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις θεωρούν τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης, συμπεριλαμβανομένων των stablecoin, ως κάτι που πρέπει να είναι διαφανές – και να παρακολουθείται. Διαφορετικά, ξεχωρίζουν από το νέο νομισματικό σύστημα που σιγά σιγά συγκροτείται, με τη δυνατότητα να εισαγάγει αστάθεια.

Αυτό σημαίνει το συνεχές ρεφρέν της «χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», αναφερόμενος στο σπουδαιότερο εργαλείο της κεντρικής τράπεζας μέχρι σήμερα – τα CBDC. Από αυτό ακολουθεί η προσπάθεια να γίνουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης πιο διαφανή.

Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον ότι οι ΗΠΑ, ως κάτοχοι του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, ήταν σε μεγάλο βαθμό ήσυχες όταν πρόκειται για οποιαδήποτε πρακτική εφαρμογή του CBDC. Υπό αυτό το πρίσμα, θα μπορούσε να είναι πιο πιθανό ότι ένας αποκεντρωμένος όμιλος εκδοτών stablecoin θα αναλάβει αυτόν τον ρόλο, με τους οργανισμούς να βασίζονται στη νομοθεσία για να τους αποτρέψουν από το να μεγαλώσουν πολύ για άνεση.