Κρίσιμες τεχνικές έρευνας UX που πρέπει να γνωρίζουν οι ομάδες προϊόντων

Το UX έχει γίνει τσιτάτο πρόσφατα, με τον χρηστοκεντρικό σχεδιασμό να κυριαρχεί στον κλάδο του web design. Αλλά δυστυχώς, μόνο λίγοι ειδικοί καταλαβαίνουν τι είναι πραγματικά το UX. Με λίγα λόγια, αναφέρεται στον σχεδιασμό ψηφιακών προϊόντων με γνώμονα το ενδιαφέρον του τελικού χρήστη. Και ποιος μπορεί να πει για τα ενδιαφέροντα των χρηστών καλύτερα από τον χρήστη; Αυτό είναι που ενημερώνει το σχεδιασμό UX και δίνει καύσιμο για τις προσπάθειες UX.

Ο καλύτερος τρόπος για να καταγράψετε τις γνώσεις, τις συμπεριφορές και τις στάσεις των χρηστών για το προϊόν σας είναι να πραγματοποιήσετε έρευνα UX. Εδώ εξετάζουμε διάφορα Εργαλεία έρευνας UX που μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε γνήσιες λύσεις σχεδίασης με επίκεντρο τον χρήστη και να απολαύσετε τεράστια επιτυχία προϊόντων.

Γιατί πρέπει να κάνετε έρευνα;

Η σημασία της έρευνας UX δύσκολα μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Είναι η γέφυρα μεταξύ των ομάδων σχεδιασμού και των χρηστών στους οποίους απευθύνονται με τη μορφή νέων ψηφιακών προσφορών προϊόντων. Έτσι, κάνοντας τακτική έρευνα πεδίου, οι στρατηγικοί UX μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι χρήστες-στόχοι τους.

Επιπλέον, η έρευνα UX δίνει πολύτιμες πληροφορίες για το πλαίσιο της αλληλεπίδρασης των χρηστών με τα προσφερόμενα ψηφιακά προϊόντα. Η σκέψη με τα συμφραζόμενα δίνει μια ευρύτερη εικόνα του πώς οι χρήστες κάνουν επιλογές για αυτήν ή την άλλη ψηφιακή λύση, ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν και πώς επιλύουν τα σημεία πόνου τους.

Η αξία της έρευνας UX έγκειται στη διαθεσιμότητα πρωτογενών δεδομένων από πρώτο χέρι από τους χρήστες. Αφαιρεί όλες τις εικασίες από τη διαδικασία σχεδιασμού, παρέχοντάς σας δοκιμασμένα δεδομένα για επιλογές και αποφάσεις σχεδιασμού. Έτσι, η χρήση μεθόδων έρευνας UX σάς βοηθά να μετατρέψετε τις υποθέσεις σε στόχους, κάτι που είναι κρίσιμο για την επιτυχία κάθε έργου.

Τύποι έρευνας

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες έρευνας – ποιοτική και ποσοτική. Πρέπει να αποφασίσετε ποια δεδομένα είναι απαραίτητα για τις αποφάσεις σχεδίασης UX. Τα ποιοτικά δεδομένα είναι με λόγια και απόψεις που μοιράζονται οι άνθρωποι σε συνεντεύξεις και ομάδες εστίασης. Τα ποσοτικά δεδομένα είναι σε αριθμούς, τα οποία μπορείτε να λάβετε από έρευνα ή δευτερογενή ανάλυση.

Μια άλλη ευρεία διάκριση είναι μεταξύ της έρευνας συμπεριφοράς και συμπεριφοράς. Το τελευταίο σημαίνει ότι εξετάζετε τη στάση των ανθρώπων ρωτώντας τους τι πιστεύουν για το προϊόν σας. Το πρώτο εξετάζει πώς αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι με τον MVP σας, ποιες ενέργειες κάνουν και πόσο επιτυχημένες είναι οι αλληλεπιδράσεις τους.

Εργαλεία Έρευνας

Αφού επιλέξετε μεταξύ των τύπων έρευνας που συζητήθηκαν παραπάνω, ήρθε η ώρα να επιλέξετε μια κατάλληλη ερευνητική τεχνική. Διαφέρουν επίσης ως προς τα αντικειμενικά και τα συλλεγμένα δεδομένα, επομένως πρέπει να σκεφτείτε δύο φορές πριν προχωρήσετε σε κάποιο από αυτά.

Η αρχική γνωριμία με τους χρήστες-στόχους σας γίνεται καλύτερα μέσω μιας επιτόπιας μελέτης και ανάλυσης ανταγωνιστών. Οι μελέτες πεδίου παρέχουν πολύτιμα δεδομένα σχετικά με το ποιοι είναι οι χρήστες σας, ποια προϊόντα χρησιμοποιούν αυτήν τη στιγμή και τι τους λείπει. Η ανάλυση ανταγωνιστών ρίχνει φως στη γκάμα των διαθέσιμων προϊόντων και στα κενά που μπορείτε να κλείσετε με την καινοτόμο επιχειρηματική σας ιδέα.

Μια άλλη δημοφιλής μέθοδος έρευνας UX είναι η δοκιμή χρηστών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν έχετε ένα MVP ή πρωτότυπο και θέλετε να δοκιμάσετε τη σκοπιμότητα της ιδέας σας. Πρέπει να προσφέρετε το προϊόν στους χρήστες-στόχους και να τους ζητήσετε σχόλια. Μπορεί να είναι είτε μια συνέντευξη είτε μια γρήγορη έρευνα σε φόρμες Google. Ο βασικός σας στόχος είναι να συλλέγετε κριτικές χρηστών και να αναλύετε τι τους άρεσε και τι όχι στο προϊόν σας.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε δοκιμές A/B ή δοκιμές με περισσότερες παραλλαγές σχεδίασης. Αυτό είναι ένα εύχρηστο εργαλείο για να ελέγξετε ποια επιλογή σχεδίασης λειτουργεί καλύτερα με τους τελικούς χρήστες σας. Ως αποτέλεσμα της δοκιμής A/B, επιλέγετε ένα πιο επιτυχημένο σχέδιο που βασίζεται σε τεκμηριωμένα στοιχεία και όχι σε εικασίες.

Οι συνεντεύξεις με υπάρχοντες πελάτες είναι επίσης χρήσιμες για τη βελτίωση και τις ενημερώσεις προϊόντων. Πρέπει να κατανοήσετε τι μπορεί να πάει στραβά στη διαδικασία χρήσης της εφαρμογής ή της πλατφόρμας σας. Οι χρήστες μπορούν να μοιραστούν τα ελαττώματα και τα προβλήματα για να επισημάνουν τα κενά λειτουργικότητας, δίνοντάς σας έτσι πληροφορίες για προσαρμογές UX.

Τέλος, μια εφαρμόσιμη μέθοδος εφαρμογής της έρευνας UX είναι ο σχεδιασμός προσώπων και ιστοριών χρηστών με βάση τα δεδομένα που συλλέγονται. Ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα συγκεκριμένο σύνολο δεδομένων από χρήστες. Μπορείτε να το αναλύσετε κατά κοινωνικοδημογραφικά στοιχεία για να αναπτύξετε μοναδικές προσωπικότητες χρηστών για να δείξετε πώς το προϊόν σας βοηθάει διαφορετικές κατηγορίες χρηστών. Επιπλέον, οι κριτικές και τα σενάρια προσώπων είναι ένα δημιουργικό εργαλείο για τους σχεδιαστές UX, δίνοντας πληροφορίες για τις απαραίτητες δυνατότητες και λειτουργίες για μια αδιάκοπη, θετική εμπειρία χρήστη.

Πηγή: από Designorate

Η Ερευνητική Διαδικασία

Ως ειδικός στο UX, μπορεί να χαρείτε να μάθετε ότι υπάρχουν πολλές συστηματικές προσεγγίσεις στην έρευνα UX. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ερευνητικό κύκλο που αναπτύχθηκε από την Erin Sanders στο Frog. Έχει γίνει μοντέρνο λόγω της αποτελεσματικότητας και της αξιοπιστίας του. Η διαδικασία περιλαμβάνει πέντε βήματα.

#1 Ρύθμιση στόχων

Σε αυτό το στάδιο, πρέπει να ορίσετε τους γενικούς στόχους για το προϊόν σας. Θα πρέπει να προσδιορίσετε τα οφέλη του προϊόντος (τα σημεία πόνου που θα επιλύσει το προϊόν σας), τα επιχειρηματικά οφέλη (πώς θα προχωρήσει η εταιρεία σας με τη δημιουργία αυτού του προϊόντος) και τα οφέλη των χρηστών (τα κέρδη των χρηστών από την υιοθέτηση αυτού του προϊόντος).

#2 Δοκιμή υποθέσεων

Με ένα σύνολο πλεονεκτημάτων που έχετε διατυπώσει στο στάδιο 1, τώρα αναπτύσσετε υποθέσεις. Για παράδειγμα, πρέπει να ελέγξετε τις υποθέσεις σας όπως:

  • Πώς θα αισθάνονται οι χρήστες όταν χρησιμοποιούν το προϊόν σας;
  • Τι θα κάνουν με το προϊόν σας;
  • Ποια χαρακτηριστικά θα βρουν τα πιο πολύτιμα;

Αυτές οι ερωτήσεις θα αποτελέσουν τη βάση για έρευνα αγοράς. Η απάντηση σε αυτά θα σας δώσει πραγματικά δεδομένα για να προχωρήσετε στις αποφάσεις σχεδιασμού UX.

#3 Επιλογή μεθόδων έρευνας UX

Τώρα πρέπει να επιλέξετε μεθόδους συλλογής και ανάλυσης δεδομένων. Ποια τεχνική είναι η καταλληλότερη; Η έρευνά σας στο UX θα είναι ποιοτική ή ποσοτική; Ποιος είναι ο πληθυσμός-στόχος σας; Στοχεύετε πρωτεύοντα ή δευτερεύοντα δεδομένα;

#4 Πραγματική έρευνα

Αυτό το στάδιο περιλαμβάνει τη διεξαγωγή πραγματικής έρευνας. Βγαίνεις στην αγορά, παρατηρείς τη συμπεριφορά των ανθρώπων, ρωτάς τους ερωτηθέντες κ.λπ. Αλλά μην ξεχνάς να στοχεύεις τον προσεκτικά επιλεγμένο πληθυσμό σου στη διαδικασία της έρευνας. Διαφορετικά, μπορεί να χάσετε χρόνο συλλέγοντας άσχετα δεδομένα.

#5 Σύνθεση Δεδομένων

Το τελευταίο βήμα στη διαδικασία έρευνας UX είναι να κατανοήσετε τα δεδομένα που συλλέγονται. Θα πρέπει να εφαρμόσετε το υλικό που έχετε συλλέξει για να δείτε τι αρέσει και τι δεν αρέσει στους χρήστες, τι θέλουν από νέα προϊόντα και ποιες δυνατότητες τους λείπουν. Αυτό το σύνολο δεδομένων θα είναι ένα ισχυρό σημείο εκκίνησης για το σχεδιασμό του προϊόντος σας.