Μουσική για να μεγαλώσει το σώμα σε metaverse, να ξεκινήσει μια νέα εποχή σύνδεσης και εμβάπτισης

Η μουσική βρίσκεται στον πυρήνα της ψυχαγωγίας από την αυγή του πολιτισμού. Σήμερα, στην ακμή της ψηφιακής εποχής, διαπιστώνουμε ότι είμαστε τόσο συνηθισμένοι σε αυτό που μερικές φορές δεν το παρατηρούμε πια: για παράδειγμα, πότε δώσατε τελευταία φορά προσοχή στο soundtrack του φόντου μιας ταινίας ή ενός βιντεοπαιχνιδιού ?

Κατά την περίοδο 2020-2021, η πανδημία έχει επιταχύνει την τάση για ψηφιοποίηση. Πολλοί πιστεύουν ότι το metaverse – ένας εικονικός χώρος όπου θα αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας και το περιβάλλον με τη βοήθεια τεχνολογιών VR και AR – είναι το επόμενο λογικό βήμα σε αυτή τη διαδικασία.

Ας δούμε πώς η μουσική μπορεί να ενσωματωθεί στην ευρύτερη αφήγηση του μετασύμπαντος και να βοηθήσει τους μουσικούς οποιουδήποτε επιπέδου να δημιουργήσουν νέες εμπειρίες για το κοινό τους.

NFTs, Empowering Music

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι αποκεντρωμένες τεχνολογίες έχουν εισχωρήσει στη μουσική. Τα μη ανταλλάξιμα, για ένα, θεωρούνται όλο και περισσότερο ως ένας νέος τρόπος διανομής περιεχομένου ήχου και βίντεο. Ταυτόχρονα, η τεχνολογία blockchain ανοίγει νέες δυνατότητες για την προστασία και την ανταλλαγή δικαιωμάτων ψηφιακής ιδιοκτησίας.

Για τους καλλιτέχνες, ειδικά για τα αναδυόμενα ταλέντα, τα NFT αντιπροσωπεύουν έναν βιώσιμο νέο τρόπο άντλησης κεφαλαίων. Οι σύγχρονες πλατφόρμες NFT που ειδικεύονται σε διάφορες πτυχές της μουσικής παραγωγής, από τη χρηματοδότηση έως τη διανομή, τους βοηθούν να προσεγγίσουν το κοινό τους, να συγκεντρώσουν χρήματα για τα επόμενα κομμάτια τους και να βγάλουν τη μουσική εκεί έξω για να απολαύσουν οι θαυμαστές τους. Οι θαυμαστές, με τη σειρά τους, έχουν την ευκαιρία να υποστηρίξουν τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες και να βιώσουν υλικές και συναισθηματικές ανταμοιβές.

Το τελευταίο είναι απόλυτα εναρμονισμένο με το ίδιο το πνεύμα της μουσικής φανατικότητας: τα NFT βρίσκουν μια άνετη γωνιά στις νοητικές μας βιβλιοθήκες συναισθημάτων, αναμνήσεων, δεσμών και «φαγούρας». Ο Eric Elliot με το Greenruhm.com λέει στο άρθρο του, «δεν αγοράζουμε JPG. Αγοράζουμε συνδρομή, ταυτότητα, ιδιότητα και αίσθηση ιδιοκτησίας. Και είναι εθιστικό AF. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του metaverse, οι νέοι εικονικοί κόσμοι είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν μια ακόμα πιο καθηλωτική –και εθιστική– εμπειρία.

Μαζί από το Metaverse

Ένα μεγάλο μέρος της απόλαυσης της μουσικής είναι η δημιουργία δεσμών με τους αγαπημένους σας καλλιτέχνες και άλλους θαυμαστές: εκατομμύρια πεινούσαν τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας. Όλοι θέλουμε να ανήκουμε και να μοιραζόμαστε εμπειρίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συλλέγουμε εμπορεύματα, πηγαίνουμε σε συναυλίες ή φεστιβάλ, κυνηγάμε αυτόγραφα και συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις συνάντησης και χαιρετισμού. Το Metaverse έχει να κάνει με την κοινότητα, επίσης: χρειαζόμαστε συμμάχους και αντιπάλους για να απολαμβάνουμε πραγματικά παιχνίδια που παίζουν για να κερδίσουν, θέλουμε οι άλλοι να εκτιμήσουν τις συλλογές μας NFT κ.λπ.

Τα πρώτα κρούσματα από το μετασύμπαν είναι σαγόνι. Η Amelia Kallman μοιράζεται εκπληκτικά στατιστικά: «βλέποντας τον Travis Scott ζωντανά στο Fortnite…, δεν ήταν ένα μεγάλο γκρουπ 12,3 εκατομμυρίων ατόμων, αλλά αντίθετα, οι συναυλίες αποτελούνταν από 50 άτομα η καθεμία». Έτσι, «ουσιαστικά, δεν υπήρξε μία συναυλία, αλλά συνέβησαν 250.000». Αυτό ενισχύει πολύ περισσότερη αφοσίωση από τα βίντεο YouTube που προκαλούνται από το κλείδωμα μιας εκπομπής σε άδειο χώρο, σωστά;

Και μιλώντας για εμπορεύματα, ποιος θαμώνας συναυλίας δεν αγαπά αυτά τα καταπληκτικά εμπορικά κανόνια; Ο Lil Nas X πρωτοστάτησε με τη συναυλία του με Roblox, διανέμοντας «τα εμπορεύματα που ξεπέρασαν κατά πολύ τις αρχικές τους προσδοκίες, αναφέροντας ένα οκταψήφιο ποσοστό», όπως αναφέρει ο The Guardian. «Τα όρια είναι ανύπαρκτα στο μετασύμπαν», ισχυρίζεται ο Jon Vlassopulos, παγκόσμιος επικεφαλής μουσικής της εταιρείας ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών Roblox.

Sounds of the Wild Meta Frontiers

Όπως βλέπουμε, το metaverse δημιουργεί νέες ευκαιρίες για σύνδεση και βύθιση. Ωστόσο, προς το παρόν, απλώς ξύνουμε την επιφάνεια. Σύμφωνα με τον Simon Powell από το Jefferies, βρισκόμαστε τουλάχιστον μια δεκαετία μακριά από ένα ενοποιημένο μετασύμπαν και υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει γύρω από το υλικό, το λογισμικό και στη συνέχεια να φέρουμε το metaverse στο mainstream.

Θα απαιτήσει την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας για τη σύνδεση χωριστών τμημάτων του μετασύμπαντος, τη δημιουργία μιας βιώσιμης υποδομής για αυτόν τον νέο κόσμο και τη νομική πτυχή για τη δημιουργία μιας συνεκτικής εμπειρίας παρόμοιας με τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες κάνουν κλικ μεταξύ ιστότοπων και εφαρμογών.

Ωστόσο, δεδομένης της προσοχής που έρχεται από τεχνολογικούς γίγαντες όπως το Facebook, η Microsoft και η Nvidia, είναι βέβαιο ότι θα δούμε ευρύτερη υιοθέτηση και καινοτομία το επόμενο έτος και μετά. Στην επιδίωξή μας για σαφήνεια και νομιμότητα, δεν θα πρέπει να χάσουμε την καινοτομία και την αναταραχή που φέρνει το metaverse στη μουσική, καθώς και σε άλλους κλάδους της ψυχαγωγίας.