Οδηγός επίλυσης 5 κοινών προβλημάτων φορητών υπολογιστών

Ένας φορητός υπολογιστής είναι μια κρίσιμη υπολογιστική συσκευή για την εργασία, το σχολείο και την ψυχαγωγία. Όμως, όπως κάθε μηχάνημα, μπορεί να αρχίσουν να παρουσιάζουν προβλήματα ή μηχανικά προβλήματα που εμποδίζουν την εμπειρία του χρήστη, ειδικά αν έχει δει καλύτερες μέρες. Δεν είναι «αν» θα προκύψει ένα ζήτημα. είναι θέμα «πότε». Επομένως, όταν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα, δοκιμάστε τις ακόλουθες επιδιορθώσεις.

1. Αργή ταχύτητα επεξεργασίας

Η ταχύτητα του υπολογιστή σας εξαρτάται από την ποσότητα του σκληρού δίσκου και του χώρου μνήμης που διαθέτει. Όσο περισσότερο χώρο έχει, τόσο πιο γρήγορα και πιο ομαλά τρέχει. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, αυτός ο χώρος θα γίνει μικρότερος και θα επιβραδύνει τον υπολογιστή σας.

Ένας από τους λόγους που ο χώρος σας γίνεται μικρότερος είναι η φθορά. Θα δημιουργήσετε προσωρινά αρχεία και προγράμματα καθώς εκτελείτε, κατεβάζετε ή εγκαθιστάτε προγράμματα. Αυτά τα αρχεία καταλαμβάνουν χώρο και τα προγράμματα ενδέχεται να εκτελούνται στο παρασκήνιο χωρίς να το γνωρίζετε. Έτσι με την πάροδο του χρόνου, ο υπολογιστής σας αρχίζει να επιβραδύνεται. Προς την λύσε το πρόβλημαίσως χρειαστεί να:

Λογισμικό προστασίας από ιούς

Εγκαταστήστε και εκτελέστε λογισμικό προστασίας από ιούς. Μερικές φορές τα προγράμματα που εκτελούνται στο παρασκήνιο είναι κακόβουλο λογισμικό το οποίο θα πρέπει να αναγνωρίσετε και να αφαιρέσετε.

Απενεργοποιήστε τις εφαρμογές παρασκηνίου

Χρησιμοποιήστε τη Διαμόρφωση συστήματος για να πλοηγηθείτε στην καρτέλα Εκκίνηση και να απενεργοποιήσετε τα μη βασικά προγράμματα που καταλαμβάνουν χώρο κάθε φορά που εκκινείτε τον υπολογιστή σας.

Απεγκαταστήστε επιπλέον προγράμματα

Ανοίξτε την οθόνη Προσθαφαίρεση προγραμμάτων για να απεγκαταστήσετε προγράμματα που δεν χρειάζεστε.

Εύρεση και διαγραφή αρχείων

Χρησιμοποιήστε το βοηθητικό πρόγραμμα Disk Cleanup για να διαγράψετε περιττά αρχεία όπως προσωρινά αρχεία.

Προσθήκη αποθηκευτικού χώρου

Προσθέστε περισσότερο σκληρό δίσκο ή μνήμη RAM στον υπολογιστή σας.

2. Το touchpad δεν λειτουργεί

Το touchpad είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό που κάνει ένα φορητό υπολογιστή κινητό. Μπορεί να έχετε ένα ποντίκι, το οποίο είναι βολικό, αλλά η επιφάνεια αφής γίνεται απαραίτητη όταν δεν έχετε. Ένα touchpad σάς επιτρέπει να ταξιδεύετε ελαφριά και να εργάζεστε σε συμπαγείς χώρους. Αν σας Το touchpad έχει παγώσειεδώ είναι μερικές λύσεις για να το ξεπαγώσετε.

Εξάλειψη σπάνιων δυσλειτουργιών

Βεβαιωθείτε ότι δεν λειτουργεί μόνο η επιφάνεια αφής. Μπορεί να είναι ένα σπάνιο πρόβλημα εάν άλλα εξαρτήματα, όπως το πληκτρολόγιο, δεν λειτουργούν. Η επανεκκίνηση του υπολογιστή σας θα πρέπει να λύσει αυτό το πρόβλημα.

Πλήκτρα λειτουργιών

Η επιφάνεια αφής σας ενδέχεται να μην λειτουργεί λόγω ενός πλήκτρου λειτουργίας. Τα πλήκτρα λειτουργιών μπορούν να ενεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν την επιφάνεια αφής, επομένως μπορεί να την έχετε ενεργοποιήσει κατά λάθος. Ενεργοποιήστε και απενεργοποιήστε το πλήκτρο λειτουργίας για να δείτε εάν η επιφάνεια αφής θα λειτουργήσει ξανά.

Αποσυνδέστε τα USB

Ορισμένα αξεσουάρ όπως ποντίκι, tablet ή εξωτερική επιφάνεια αφής μπορούν να απενεργοποιήσουν αυτόματα την ενσωματωμένη επιφάνεια αφής. Μια λύση θα είναι να αποσυνδέσετε όλες τις συσκευές USB και να απενεργοποιήσετε το Bluetooth σας.

Απενεργοποιήστε και ενεργοποιήστε ξανά την επιφάνεια αφής

Η επιφάνεια αφής ενδέχεται να είναι απενεργοποιημένη ή εσφαλμένη διαμόρφωση στις Ρυθμίσεις. Στα Windows, θα χρειαστεί να μεταβείτε στις Ρυθμίσεις, να κάνετε κλικ στο Bluetooth & Συσκευές και, στη συνέχεια, στην επιφάνεια αφής. Σε Mac, θα βρείτε τις ρυθμίσεις στα στοιχεία ελέγχου προσβασιμότητας.

Ενημέρωση προγράμματος οδήγησης

Εάν καμία από τις παραπάνω λύσεις δεν λειτουργεί, ίσως χρειαστεί να ενημερώσετε το πρόγραμμα οδήγησης.

3. Το WiFi δεν λειτουργεί

Ας υποθέσουμε ότι έχετε προβλήματα με το WiFi. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί ο φορητός υπολογιστής σας να μην βλέπει το διαθέσιμο WiFi, να συνδεθείτε στο WiFi, αλλά δεν υπάρχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή σφάλμα λόγω ελέγχου ταυτότητας σε αποτυχία WiFi.

Τα περισσότερα προβλήματα WiFi παρουσιάζονται όταν συνδέεστε σε ένα δίκτυο για πρώτη φορά ή αφού διαγράψετε μια σύνδεση WiFi και προσπαθήσετε να συνδεθείτε ξανά. Ορισμένες άλλες αιτίες είναι ελαττωματικές ρυθμίσεις παραμέτρων δικτύου WiFi, μόντεμ ή δρομολογητής, υλικό δικτύου ή προγράμματα οδήγησης, λογισμικό προστασίας από ιούς ή τείχος προστασίας που εμποδίζει τη σύνδεσή σας. Εδώ είναι μερικές λύσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

Επανεκκίνηση

Τα μόντεμ και οι δρομολογητές λειτουργούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, επομένως μπορεί να αρχίσουν να αποτυγχάνουν μετά από λίγο. Μια απλή επανεκκίνηση θα πρέπει να λύσει το πρόβλημα. Εάν όχι, μπορείτε να κάνετε μια σκληρή επαναφορά ή να διαμορφώσετε εκ νέου τις ρυθμίσεις σας.

Διακόπτης WiFi

Εάν ο φορητός υπολογιστής σας διαθέτει διακόπτη WiFi, βεβαιωθείτε ότι είναι ενεργοποιημένος.

Κωδικός πρόσβασης WiFi

Βεβαιωθείτε ότι έχετε τον σωστό κωδικό πρόσβασης. Μπορεί να έχει αλλάξει.

Εκτελέστε Διαγνωστικά

Εκτελέστε το Εργαλείο αντιμετώπισης προβλημάτων δικτύου των Windows ή την εφαρμογή Wireless Diagnostics του Mac για διάγνωση και αυτόματη επίλυση προβλημάτων σύνδεσης WiFi.

4. Κακή διάρκεια ζωής της μπαταρίας

Οι κατασκευαστές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ποιότητα της μπαταρίας, ενώ η απόδοση των υπολογιστών έχει βελτιωθεί. Είναι πλέον δυνατό να έχετε έναν οικονομικό φορητό υπολογιστή με ώρες διάρκειας μπαταρίας και ορισμένοι υπολογιστές προηγμένης τεχνολογίας μπορούν να έχουν διάρκεια μπαταρίας 14 ωρών. Αλλά μπορεί να θέλετε ακόμα παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του φορητού υπολογιστή σας, και εδώ είναι πώς μπορείτε να το κάνετε:

Κατανάλωση μπαταρίας

Χρησιμοποιήστε το εργαλείο διαχείρισης απόδοσης των Windows για να μειώσετε την ποσότητα της μπαταρίας σας από ρυθμίσεις, προγράμματα και άλλες δραστηριότητες.

Κλείστε τα περιττά προγράμματα

Κλείστε όλα τα προγράμματα ή τις ιστοσελίδες που δεν χρησιμοποιείτε. καταναλώνουν πόρους στο παρασκήνιο. Εάν εργάζεστε εκτός σύνδεσης, ενεργοποιήστε τη λειτουργία πτήσης ή απενεργοποιήστε τις συνδέσεις Bluetooth και WiFi για εξοικονόμηση μπαταρίας.

Προγράμματα που καταναλώνουν υπερβολική ενέργεια

Εάν πληκτρολογήσετε “Δείτε ποιες εφαρμογές επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας” στη γραμμή αναζήτησης των Windows, θα δείτε τα προγράμματα που καταναλώνουν τη μεγαλύτερη ισχύ μπαταρίας. Μετά από αυτό, μπορείτε να πάρετε αποφάσεις για το πώς να τα διαχειριστείτε.

Κάρτες Γραφικών

Εάν διαθέτετε κάρτα γραφικών υψηλής απόδοσης, μπορείτε να την κάνετε κράτηση για παιχνίδια και εφαρμογές έντασης γραφικών που τη χρειάζονται. Άλλα προγράμματα μπορούν να περάσουν από το αποτελεσματικό πυρίτιο της CPU για την επεξεργασία γραφικών.

Εξαερισμός

Η θερμότητα μπορεί να καταστρέψει την μπαταρία σας, επομένως φροντίστε να αερίζεται καλά. Δεν πρέπει να φράζετε τους αεραγωγούς με μαξιλάρια, κουβέρτες, σκόνη ή οτιδήποτε άλλο.

Εξωτερική μπαταρία

Μεταφέρετε μια εξωτερική μπαταρία ως εφεδρική.

5. Τυχαίες διακοπές λειτουργίας ή παγώματα

Ένας φορητός υπολογιστής μπορεί να απενεργοποιηθεί τυχαία λόγω οποιουδήποτε αριθμού προβλημάτων, όπως η παροχή ρεύματος, ο σκληρός δίσκος, το κακόβουλο λογισμικό ή τα παλιά προγράμματα οδήγησης. Εάν το πρόβλημα είναι το τροφοδοτικό, ίσως χρειαστεί να το αντικαταστήσετε. Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί το να μπλέξετε με το τροφοδοτικό μπορεί να είναι επικίνδυνο. Μπορείτε να πάρετε έναν επαγγελματία να το κάνει για εσάς αναζητώντας “επισκευή υπολογιστή και φορητού υπολογιστή κοντά μου

Η φυσική βλάβη στον σκληρό δίσκο μπορεί να είναι μια άλλη αιτία τυχαίων τερματισμών λειτουργίας. Θα χρειαστεί να ελέγξετε για γρατσουνιές, εγκαύματα ή σπασίματα για να το αποκλείσετε. Εάν εντοπίσετε κάποια ζημιά, θα πρέπει να την αντικαταστήσετε. Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να προκαλέσει υπερβολική εργασία και τερματισμό του συστήματός σας. Ενημερώστε το πρόγραμμα προστασίας από ιούς και πραγματοποιήστε πλήρη σάρωση συστήματος για να δείτε εάν το κακόβουλο λογισμικό υπερλειτουργεί.

Διατηρήστε το φορητό σας υπολογιστή σε σχήμα κορυφής

Ο φορητός υπολογιστής σας είναι ένα απαραίτητο εργαλείο. Φροντίστε το και θα διαρκέσει περισσότερο και θα συνεχίσει να αποδίδει αποτελεσματικά. Εφαρμόζοντας τις λύσεις και τις συμβουλές σε αυτό το άρθρο, θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση των πιο συνηθισμένων προβλημάτων, τεχνικών ή μη, που επηρεάζουν την απόδοση του φορητού υπολογιστή σας.