Ο μισός παγκόσμιος πλούτος πρόκειται να χάσει το μεγαλύτερο μέρος της αξίας του

Αν και κανείς δεν πρέπει να πάρει τον Μπάφετ κυριολεκτικά, σε αυτήν την περίπτωση, βλέπουμε κάτι ενδιαφέρον να συμβαίνει τώρα.

Πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πλούτου πρόκειται να χάσει το 90% της αξίας του.

Να τι εννοώ.

Από τα 400 τρισεκατομμύρια δολάρια των συνολικών παγκόσμιων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, τα 200 τρισεκατομμύρια δολάρια επενδύονται σε χρεόγραφα ή ομόλογα. Αν υποθέσουμε ένα πραγματικό ποσοστό πληθωρισμού 10-15% στο μέλλον, ο μισός παγκόσμιος πλούτος θα εξατμιστεί μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Καλώς ή κακώς, τα ομόλογα προσέφεραν απόδοση 5-6%. Εάν υποθέσατε ότι ο πληθωρισμός ήταν 1%, είναι κατανοητό ότι θα θέλατε να τα αγοράσετε. Αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον.

Για παράδειγμα, εάν δανείσετε τα χρήματά σας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ αγοράζοντας πενταετή ομόλογα του Δημοσίου, λαμβάνετε 0,8% ετησίως.

Παγκοσμίως, Ομόλογα 16 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν πλέον επίσημα αρνητική απόδοση. Με άλλα λόγια, αξίζουν λιγότερο από το μηδέν. Ομοίως, τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος των 185 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν επίσης αρνητική απόδοση εάν λάβετε υπόψη τον πραγματικό ρυθμό πληθωρισμού 10-15%.

Για να το θέσουμε σε μια προοπτική, αν δανείσετε σε κάποιον χρήματα, θα σας επιστρέψει λιγότερα που του δώσατε. Με άλλα λόγια, με ομόλογα, είσαι εγγυημένα θα χάσουν χρήματα.

 

Είναι αναμφισβήτητο ότι οι καλύτεροι επενδυτές του κόσμου γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει.

 

Όλοι γνωρίζουν ότι τα μηδενικά επιτόκια και η ατελείωτη εκτύπωση χρημάτων θα πυροδοτήσουν ακόμη υψηλότερο πληθωρισμό και ένας πλούτος 200 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα χάσει το μεγαλύτερο μέρος της αξίας του.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εκτύπωση χρήματος οδηγεί τελικά σε πληθωρισμό και υποτίμηση των νομισμάτων. Έχουμε πολλά ιστορικά παραδείγματα για να το υποστηρίξουμε. Ουσιαστικά όλα τα νομίσματα fiat τελικά πάνε στο μηδέν. Ιστορικά, υπήρχαν περίπου 800 νομίσματα σε όλο τον κόσμο και όλα πήγαν στο μηδέν.

Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι θα δούμε κάποια αλλαγή σε αυτό. Οι κυβερνήσεις μας πραγματοποιούν ένα πείραμα που έχει αποδεδειγμένο αποτέλεσμα.

Όπως το έθεσε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν: «Ο ορισμός της παραφροσύνης είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα».

Πάντα κοιτάζω τους μυημένους και τα έξυπνα χρήματα. Cathie Wood το συνοψίζει όμορφα. «Το έξυπνο χρήμα εγκαταλείπει τα ομόλογα και περιουσιακά στοιχεία όπως το Bitcoin θα μπορούσαν να αλλάξουν οριστικά τον τρόπο με τον οποίο επενδύουμε. «Το υποστηρίζει «Το Bitcoin θα λειτουργεί όλο και περισσότερο σαν ομόλογα καθώς αυξάνεται η αξία του».

Επιπλέον, προτείνει την ενημέρωση του κανόνα 60/40. Δηλαδή, με 60% σε μετοχές, 20% σε ομόλογα και 20% σε Bitcoin.

Μάικλ Σέιλορ, Διευθύνων Σύμβουλος της Microstrategy, επιβεβαιώνει αυτή την άποψη. Δήλωσε

«Το bitcoin θα αυξάνεται 200% ετησίως έως ότου απονομιμοποιήσει τον χρυσό, το ασήμι, το δημόσιο χρέος, τους δείκτες ομολόγων και τους δείκτες μετοχών».

 

Οι άνθρωποι αναζητούν σπάνια περιουσιακά στοιχεία. Είναι αναμφισβήτητο ότι τα περιουσιακά στοιχεία περιορισμένης προσφοράς όπως το Bitcoin πάνε καλά αυτή τη στιγμή.

Υπάρχουν 46,8 εκατομμύρια εκατομμυριούχοι. Και σύμφωνα με την Global Wealth Report, κατέχουν 158,3 τρισεκατομμύρια πλούτος.

Κάνε λοιπόν τα μαθηματικά, 46,8 εκατομμυριούχοι στον κόσμο και μόνο 21 εκατομμύρια Bitcoin. Εν ολίγοις, δεν υπάρχει αρκετό Bitcoin για να έχουν όλοι οι εκατομμυριούχοι έστω και μισό από ένα ο καθένας. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη περισσότερα από ένα Bitcoin και περίπου τρία εκατομμύρια Bitcoin χάνονται για πάντα.

Δεν ξέρω κανέναν στον κόσμο που να μην θέλει να ελέγξει τον δικό του πλούτο. Ωστόσο, οι πολιτικοί, οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες ελέγχουν επί του παρόντος το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων μας. Μας λένε πότε μπορούμε να έχουμε πρόσβαση και πότε όχι.

Οι επενδυτές αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι πρέπει να έχουν τα χρήματά τους υπό έλεγχο. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι τα μισά χρήματα στον κόσμο αλλάζουν αποθήκη αξίας. Είναι η μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου στην ιστορία, και είμαστε αρκετά τυχεροί που είμαστε μέρος αυτής.

Νομίζω ότι το μέλλον είναι ξεκάθαρο. Το Bitcoin θα ανατρέψει τον χρυσό και θα γίνει περιουσιακό στοιχείο αξίας 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και στη συνέχεια θα συνεχίσει να αντικαθιστά τα ομόλογα που χάνουν χρήματα και θα γίνει περιουσιακό στοιχείο των 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Φυσικά, αυτό δεν θα συμβεί τους επόμενους 12 μήνες, αλλά θα χρειαστούν χρόνια.