Πώς να είσαι επιτυχημένος ως ελεύθερος επαγγελματίας

Ο ελεύθερος επαγγελματίας είναι μια εξαιρετική επιλογή καριέρας για δημιουργικούς σε όλο τον κόσμο. Είτε είστε καλλιτέχνης, συγγραφέας, φωτογράφος ή κάποια άλλη μορφή δημιουργικότητας, ο ελεύθερος επαγγελματίας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μοιραστείτε το ταλέντο σας με τον κόσμο με τους δικούς σας όρους. Μέσα από μια δυνατή καριέρα ελεύθερου επαγγελματία, μπορείτε να εργαστείτε με τους δικούς σας όρους και με τα έργα που φέρνουν το πάθος σας.

Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε μαζί σας μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να διασφαλίσετε ότι θα είστε επιτυχημένοι ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Φτιάξτε ένα δίκτυο

Έχοντας ένα δίκτυο επαφών είναι απαραίτητο για κάθε ελεύθερο επαγγελματία να βρει επιτυχία. Μπορείτε να δημιουργήσετε αυτό το δίκτυο με διάφορους τρόπους, για παράδειγμα, ξεκινώντας με υπάρχοντες φίλους ή/και συναδέλφους στον κλάδο. Αυτό μπορεί να σας δώσει ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για μερικές εύκολες εισαγωγές. Μπορεί επίσης να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε παλαιότερους πελάτες ως μέθοδο δημιουργίας επαφών, καθώς αυτοί οι άνθρωποι έχουν ήδη εντυπωσιαστεί με τη δουλειά σας και μπορεί να γνωρίζουν και άλλους που θα το κάνουν επίσης.

Δίκτυα όπως το LinkedIn είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να αναζητήσετε νέες επαφές και να μοιραστείτε την εργασία σας. Για πράγματα όπως αυτό, θα ήταν καλή ιδέα να διατηρήσετε ένα χαρτοφυλάκιο της δουλειάς σας που μπορείτε να μοιραστείτε με πιθανούς πελάτες.

Δημιουργήστε ένα χαρτοφυλάκιο

Κάθε καλός ελεύθερος επαγγελματίας χρειάζεται χαρτοφυλάκιο απο μονοι τους. Επιτρέπουν στον ελεύθερο επαγγελματία να αναδείξει τη δημιουργικότητα και το ταλέντο του στο επιλεγμένο μέσο. Εάν είστε καλλιτέχνης ή κάποιος που εργάζεται σε φυσικά μέσα, τότε ένα φυσικό χαρτοφυλάκιο μπορεί να είναι καλύτερο για εσάς, καθώς θα σας επιτρέψει να δείξετε οτιδήποτε έχετε φτιάξει και να επιδείξετε αυτά τα αντικείμενα σε συνεντεύξεις σε πελάτες.

Παρομοίως, εάν είστε ψηφιακός καλλιτέχνης, συγγραφέας, κειμενογράφος ή εργάζεστε σε δραστηριότητες όπως το μάρκετινγκ ή τη διαφήμιση κ.λπ., θα ήταν καλή ιδέα να δημιουργήσετε και να δημοσιεύσετε ένα διαδικτυακό χαρτοφυλάκιο, καθώς αυτό είναι το πιο οικείο σε εσάς μέσο .

Φροντίστε να πληρώνεστε έγκαιρα

Ως ελεύθερος επαγγελματίας, η πληρωμή εξαρτάται από εσάς, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζετε τα οικονομικά και πώς λειτουργεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να μάθετε όταν είστε ελεύθερος επαγγελματίας είναι πώς να γράψετε ένα τιμολόγιο καθώς αυτό θα καθορίζει τους όρους πληρωμής σας για ένα έργο, όπως το ποσό που οφείλετε, πότε και πού πρέπει να καταβληθεί.

Τα βασικά πράγματα που θα πρέπει να συμπεριλάβετε σε κάθε τιμολόγιο είναι:

  • Το όνομά σας, η διεύθυνσή σας
  • Το όνομα και η διεύθυνση του πελάτη (ή της εταιρείας τους).
  • Αριθμός τιμολογίου
  • Η ημερομηνία αποστολής του τιμολογίου στον πελάτη
  • Η ημερομηνία λήξης της πληρωμής σας
  • Μια αναλυτική λίστα της εργασίας που έχετε παράσχει στον πελάτη, καθώς και κόστος και ποσότητες για κάθε είδος και το συνολικό οφειλόμενο ποσό
  • ΦΠΑ και τον ΑΦΜ σας, εάν είστε εγγεγραμμένος στο ΦΠΑ
  • Αριθμός Εντολής Αγοράς (PO).
  • Τα στοιχεία της τράπεζάς σας ή τα στοιχεία του τρόπου πληρωμής που προτιμάτε

Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε λεπτομερή αρχεία για όλα τα τιμολόγιά σας και τυχόν επικοινωνίες με τον πελάτη σας. Αυτά θα είναι το αντίγραφο ασφαλείας σας σε περίπτωση που ο πελάτης δεν πληρώσει εγκαίρως ή αρνηθεί να πληρώσει καθόλου.

Συγκεντρώστε σχόλια

Η ανατροφοδότηση είναι ένα σημαντικό εργαλείο για ελεύθερους επαγγελματίες για διάφορους λόγους. Πρώτον, σας βοηθά να κρίνετε πόσο καλά τα πάτε και ποια πρόοδο σημειώνετε. Η ανατροφοδότηση μπορεί επίσης να ωφελήσει την προσωπική σας ανάπτυξη καθοδηγώντας σας πού μπορεί να χρειάζεστε βελτίωση ή πού τα πάτε καλά.

Το πιο σημαντικό, ίσως, είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα σχόλια από τους πελάτες ως εργαλείο μάρκετινγκ για να δείξετε τον επαγγελματισμό και τις δεξιότητές σας σε πιθανούς πελάτες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποσπάσματα από εντυπωσιασμένους πελάτες στον ιστότοπό σας, στα κανάλια μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και σε επαγγελματικές κάρτες.

Είτε είστε έμπειρος ελεύθερος επαγγελματίας είτε είναι η πρώτη φορά που ασχολείστε με αυτόν τον τομέα, αυτές οι συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν. Λάβετε υπόψη τους και βεβαιωθείτε ότι κάνετε ό,τι μπορείτε για να εξασφαλίσετε την επιτυχημένη καριέρα σας ως ελεύθερος επαγγελματίας.