7 Συμβουλές για την αντιμετώπιση της ζημιάς από το νερό

Εάν αντιμετωπίσετε ζημιά από το νερό, μπορεί να αισθανθείτε συντριπτικά στην αρχή. Η κατάσταση μπορεί να φαίνεται ζοφερή, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ανακτήσετε γρήγορα το σπίτι σας από ζημιές στο νερό στο σπίτι στις περισσότερες περιπτώσεις. Το πρώτο βήμα είναι να μην πανικοβληθείτε. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και ακολουθήστε αυτή τη σύντομη σειρά απλών βημάτων που θα σας καθοδηγήσουν στην επιτυχή αποκατάσταση του σπιτιού μετά από ζημιά από το νερό.

Προστατέψτε τον εαυτό σας και τα υπάρχοντά σας

Η ζημιά από το νερό σε όλες τις μορφές της μπορεί δυνητικά να βλάψει την υγεία και την ασφάλειά σας λόγω μολυσμένου νερού, κινδύνου πλημμύρας και ανάπτυξης μούχλας. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, κάντε αυτές τις ενέργειες:

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κλείσετε την ηλεκτρική ενέργεια κλείνοντας τους διακόπτες κυκλώματος και αποσυνδέοντας συσκευές.

Εάν κινδυνεύετε από πλημμύρα, εκκενώστε την περιοχή που έχει πλημμυρίσει έως ότου οι αρχές κρίνουν ότι είναι ασφαλές να επιστρέψετε. Όταν μπαίνετε ξανά στο ακίνητο, φοράτε λαστιχένια γάντια, αδιάβροχες μπότες και προστατευτικό ρουχισμό. Τέλος, αν μπορείτε να διασώσετε τα πιο πολύτιμα αντικείμενα, όπως έγγραφα ή ηλεκτρονικά.

Βρείτε την πηγή

Το πρώτο βήμα για να διορθώσετε τη ζημιά από το νερό στο σπίτι σας είναι να προσδιορίσετε την πηγή του νερού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σπασμένα υδραυλικά ή φυσική καταστροφή, η πηγή θα είναι εύκολα αναγνωρίσιμη. Ωστόσο, η αιτία μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί εάν βρίσκεται πίσω από τοίχο ή οροφή. Μόλις εντοπιστεί η πηγή νερού, θα χρειαστεί να λάβετε μέτρα για να διορθώσετε το πρόβλημα και να σφραγίσετε τη διαρροή.

Η επιδιόρθωση των υδραυλικών εγκαταστάσεων, η στεγανοποίηση του περιβλήματος των εξαρτημάτων ή η αλλαγή των καναλιών ροής νερού μπορεί να είναι όλα όσα χρειάζεστε για να διορθώσετε την κατάσταση. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα χρειαστείτε έναν επαγγελματία για να εντοπίσει και να επιδιορθώσει την πηγή της ανεπιθύμητης ροής νερού.

Διαφοροποίηση μεταξύ των τύπων νερού

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχουν τρία είδη νερού. Ο πρώτος τύπος είναι «καθαρό» νερό από βροχή, συμπύκνωση, διαρροές σωλήνων κ.λπ. Είναι σχετικά ακίνδυνο να το καθαρίσετε μόνοι σας.

Ο δεύτερος τύπος είναι γκρι νερό, ελαφρώς βρώμικο νερό από πλυντήρια πιάτων, πλυντήρια ρούχων, αποχετεύσεις ντους κ.λπ. Και μπορεί να έχει κάποιους ρύπους. Αλλά μπορείτε να το καθαρίσετε μόνοι σας εάν το αφαιρέσετε προσεκτικά και με τον κατάλληλο εξοπλισμό ασφαλείας για να προστατευτείτε.

Ο τρίτος τύπος είναι τα μαύρα νερά, όπως λύματα ή σοβαρές πλημμύρες από κοντινά ποτάμια κ.λπ. Αυτό το νερό περιέχει απόβλητα, βακτήρια και άλλους σοβαρούς ρύπους. Αυτό το είδος νερού συναντάται συχνότερα κατά τη διάρκεια πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές. Το μαύρο νερό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν πρέπει να προσπαθήσετε να το καθαρίσετε μόνοι σας.

Στεγνώστε την κατεστραμμένη περιοχή

Αν και μπορεί να φαίνεται προφανές να αφαιρέσετε το νερό που έχει συλλεχθεί, η πλήρης ξήρανση της πληγείσας περιοχής είναι ένα από τα πιο σημαντικά αλλά παραμελημένα μέρη της διαδικασίας. Χρησιμοποιήστε σφουγγαρίστρες, κουρέλια, στεγνή/υγρή ηλεκτρική σκούπα για να αφαιρέσετε το νερό που μπορεί να έχει μαζευτεί και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες και αφυγραντήρες για να αφαιρέσετε τυχόν υπολειπόμενη υγρασία.

Θυμηθείτε, οι διαρροές νερού σε ένα ζεστό σπίτι δημιουργούν το τέλειο, υγρό περιβάλλον που απαιτείται για την αναπαραγωγή της μούχλας και η μη αντιμετώπιση της ζημιάς μπορεί να σας προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη συνέχεια.

Όποτε είναι απαραίτητο, καλέστε έναν επαγγελματία για να στεγνώσει τις ζημιές από το νερό.

Αφύγρανση

Αφού αφαιρεθεί το στάσιμο νερό, θα χρειαστεί να αφύγετε την υπόλοιπη υγρασία. Αυτό είναι ένα από τα πιο κρίσιμα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να διορθώσετε τη ζημιά από το νερό στο σπίτι ή το γραφείο σας. Η υπολειπόμενη υγρασία μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση και άλλες υλικές ζημιές και να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο σχηματισμός μούχλας, βακτηρίων και άλλων ρύπων.

Η αφύγρανση αφαιρεί την κρυμμένη υγρασία για να εξαλείψει την πιθανότητα περαιτέρω ζημιάς αφού αφαιρέσετε το πρωτογενές νερό.

Επιθεωρήστε για μούχλα

Ορισμένα στελέχη μούχλας είναι τοξικά για τον άνθρωπο και ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Τις περισσότερες φορές, η μούχλα μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα μόλις μολύνει μια περιοχή, επομένως είναι προς το συμφέρον σας να επιθεωρήσετε την ανάπτυξη για να αποφύγετε τυχόν κινδύνους για την υγεία. Για δευτερεύοντα προβλήματα, μπορείτε να κόψετε την πληγείσα περιοχή, να την απορρίψετε και να την απορρίψετε αμέσως.

Ωστόσο, με σοβαρές προσβολές από μούχλα, πρέπει να κλείσετε οποιαδήποτε ροή αέρα για να σταματήσετε τη μόλυνση και να καλέσετε έναν ειδικό για τη μούχλα. Συχνά, μπορεί να εμφανιστεί μούχλα μέσα στους τοίχους ή τα δάπεδα, επομένως αυτή η επιθεώρηση πρέπει να είναι συνεχής καθ’ όλη τη διάρκεια της αποκατάστασης.

Καθαρίστε την πληγείσα περιοχή

Για να βεβαιωθείτε ότι έχουν εξαλειφθεί όλη η μούχλα και τα βακτήρια, αφιερώστε χρόνο για να απολυμάνετε τις περιοχές που έχουν επηρεάσει οι προσπάθειες επισκευής ζημιών από το νερό. Ένα απλό διάλυμα χλωρίνης πρέπει να κάνει το κόλπο. Φροντίστε να απολυμάνετε τυχόν αντικείμενα στην πληγείσα περιοχή για να διασφαλίσετε ότι τυχόν μούχλα ή βακτήρια θα εξαλειφθούν.

Για μερικές σπιτικές, φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις καθαρισμού σπιτιού, μπορείτε να φτιάξετε ένα απολυμαντικό σπρέι. Πάρτε ένα άδειο μπουκάλι ψεκασμού και τοποθετήστε το μίνι χωνί πάνω από το πάνω μέρος του μπουκαλιού. Στη συνέχεια, ρίξτε μισό φλιτζάνι λευκό ξύδι και προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα. Αφήστε το μείγμα για πέντε λεπτά για να υποχωρήσει ο αφρός.

Στη συνέχεια, προσθέστε δέκα σταγόνες αιθέριο έλαιο σε αυτό και ανακινήστε καλά πριν τη χρήση.

Ψεκάστε το διάλυμα σε κάθε περιοχή που μόλις στεγνώσατε και τρίψτε ξανά την περιοχή. Για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα, φροντίστε να ψεκάζετε και να καθαρίζετε την πληγείσα περιοχή δύο φορές.